Kräftsäsongen är här!

kraftor

Nu går vi in i kräftsäsongen och liksom midsommar är det en av våra festligaste perioder på året.

Öl och snaps är fortfarande förmodligen förstahandsvalet som drycker till kräftorna men faktum är att rosévin är ett alldeles utmärkt val för de som önskar ett alternativ.

Vintips:

Belle Blush har en tydlig restsötma vilken är en fördel när den kombineras med sälta. Vinet har också en något lägre alkohol (10,5%) i jämförelse med andra roséviner vilket kan vara en fördel på en livad kräftskiva.

Gott tillbehör:

Västerbotten, Dill och Kräfta Quesadillas
6 Tortilla bröd
1 påse riven Västerbottenost
1 näve grovt hackad dill.
150gr Kräftkött
1 ask Pepparrotfärskost
Rapsolja
Svartpeppar

- Bred tunt lager med fäskosten på alla bröden, lägg på alla ingredienser på en halvan av brödet och vik över brödet så du får ett halvmåne format bröd.

- Stek eller grilla brödet på båda sidor i medium värme, tänk på att brödet inte bränns men det ska ha en mörk gyllen färg. Dela brödet i lagom trekanter och servera direkt.

Drink innan, under eller efter:

½ liter Belle Blush Rosé
1 ask färska hallon
6 cl limoncello
citron meliss
½ liter is
Mixa allt i en matberedare och servera i drinksglas med ett tjockt sugrör, garnera med citronmeliss och hallon.

Presenteras i samarbete med Calwine AB



Inga kommentarer
Kommentera

Iskall rosé till grillad tonfisk

grilladtonfisk

Bild: matochvinguiden.se

Grillad tonfisk med rostade grönsaker och sardellsmör

4 bitar tonfisk
4 kokta rödbetor
1 paprika
100 gr Haricourt Verts
1 rödlök klyftad
Bladpersilja strimlad
5 st sardeller i olja finhackade
100 gr smör
1 finhackad charlotten lök

- blanda sardeller, lök och rumstempererat smör och forma med hjälp av folie det till en rulle och ställ in i kylen.

- rosta grönsakerna i ca 5 minuter i ugnen, glöm ej krydda och olivolja, när de är klara blanda i persiljan.

- grilla tonfisken ca 1-2 minuter på varje sida, skall vara rosa i mitten.

- servera allt genast, denna rätt är god även ljummen så det funkar till många gäster.

Vintips:

Handcraft – Zinfandel Rosé – 750 ml – 75 kr – Nr 625801

flaska-hi-res-frilagd



Inga kommentarer
Kommentera


Populära sökningar: nike, pulsklocka, sport-bh

Marockansk marinerade torskbiffar med mango och morotssallad

lindeman_webb-4

Rekommenderad dryck att kombinera med: Lindeman´s Chardonnay
Receptkreatör: Markiz Talhaoui

4 portioner

Ingredienser: 

1 kg torskrygg
1/2 dl creme fraiche
1 msk vetemjöl

Marinad:

4 vitlöksklyftor, pressade
2 msk persilja, hackad
2 msk koriander, hackad
1 tsk mald ingefära
1 tsk spiskummin
1/2 röd chili, hackad
1 tsk paprikapulver
1 citron
Salt och peppar

Sallad:

2 rödlök
2 mogna mango
2 morötter
1 msk svarta sesamfrön
1 msk vita sesamfrön
3 msk salladslök, finhackad
100 gram babyspenat (funkar bra med vilken sallad som helst)
2 lime
2 msk olivolja

Gör såhär: 

Skala och finhacka vitlök. Skär fisken i grova bitar och pressa ut vätskan. Mixa fisken med persilja, koriander, ingefära, spiskummin, färsk chili, paprikapulver och pressad citronsaft lite citronzest, creme fraiche och vetemjöl till en slät färs i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och stek i smör, ca 3 minuter på varje sida.

Skala och skiva rödlöken i tunna skivor och lägg den i iskallt vatten. Skala och skär mangon i tärningar. Skala och skär morötterna i tunna skivor med en potatisskalare, mandolin eller osthyvel, lägg dem i iskallt vatten. Rosta sesamfröna i en het stekpanna i ca 3-4 minuter. Skölj salladen. Blanda samtliga ingredienser utom sesamfröna med olivolja. Smaksätt med pressad limejuice, salt och peppar. Lägg upp salladen på ett fat och strö över sesamfröna.

Servera torskbiffarna tillsammans med salladen.
Tips! Biffarna går även att äta kalla så förbered gärna dagen innan!

Presenteras i samarbete med Lindemans

 



1 kommentar
Kommentera

Senaste kommentarer

  • Puky: Ja, jäklar vad gott!
  • Emma: Vilka spännande smaker det verkar vara, utan alltför konstiga ingredienser. Någon gång ska jag prova det här...
  • Holli Gaisford: Hi! Is that site on? testaronis page
  • Sharice Taubman: Hi! Is this kind of thing set? testaronis page
  • Giuseppe Gorneault: Hi there! Is this thing active? testaronis page

Fräsch och doftande sallad till grillat

IMG_4634

Välj valfritt kött och lägg på grillen.

Servera en fräsch sallad till som du gör med: mindre salladsblad, rivna morötter, riven vitkål, tärnad gurka, persilja, koriander och tärnad avokado.

Dressing: ljus thaisoya, ingefära, limejuce, sesamolja, plommonsås och chilisås.

Vintips: Beaujolais Villages från Georges Duboeuf.



Inga kommentarer
Kommentera

Couscous med salami & mozzarella

couscoussallad med salami_9 cm

 

Ingredienser, 4 portioner

3 dl Couscous
2.5 hg Körsbärstomater
2 hg Zucchini
2.5 hg Champinjoner
70 g Rödlök
2 st klyftor Vitlök Färsk
0.5 st krukor Persilja (Färsk)
50 g Ruccolasallat
1.3 hg Mozzarellaost
80 g Salami Delikatess
1.5 hg Oliver Kalamata
2 msk Olivolja
1 msk Balsamvinäger Vit
1 tsk Salt Fling
2 krm Svartpeppar Malen

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Tillred couscousen enligt anvisning på paketet.

Dela cocktailtomaterna på mitten och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra efter smak och sätt in i ugnen ca 15 min.

Skär zucchinin i halvmånar och skiva champinjonerna i tunna skivor. Skala och grovhacka rödlöken och finhacka vitlöksklyftorna.

Fräs grönsaker och lök i olivolja i en varm stekpanna. Salta och peppra efter smak. Grovhacka persiljan och tillsätt till grönsakerna.

Skär mozzarellaosten i bitar. Blanda couscousen med grönsaksfräset, tomaterna, mozzarellabitar, oliver och sköljd ruccola. Tillsätt olivolja, vit balsamvinäger och salt och peppar efter smak.

Toppa salladen med salamiskivor.



Inga kommentarer
Kommentera

Variant på Ceasar sallad med kyckling

ceasarsallad

För ca 3-4 personer
2 grillade eller stekta kycklingbröst utan skinn

Dressing:
1 dl mild lättyoghurt
½ riven vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1/2 dl hackad gräslök

Blandad sallad
Parmesan hyvlad
2 skivor strimlat fullkornsbröd (rostade i ugn)

Blanda alla ingredienser till dressingen, skiva kycklingbröstet, mixa salladen med dressingen servera med parmesan, kycklingen och krutongerna. Krydda ordentligt efter egen smak.

Vintips: Beaujolais Villages eller MORGON, båda vinerna serveras bäst lätt kylda.

I samarbete med Vingruppen och Valid Wines.



Inga kommentarer
Kommentera


  • Om Recept

    Laga mat med mathem.se