Johannas orientaliska gryta

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Inne hos Johanna Toftby hittar du massor av goda recept, här kommer ett vi vill tipsa om inför helgen tillsammans med två utvalda goda viner!

Orientalisk kycklinggryta med ingefära, lime och vitlök

Det här behöver du till 3-4 personer:

3 kycklingfileer
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 lime
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk samabal oelek
1 msk sweet chili
En skvätt soja
1 hönsbuljong
Salt och peppar efter smak
2,5 dl kokosmjölk
2 dl vatten

Gör så här: 

Strimla kycklingen i fina bitar, stek i kokosolja. Salta peppra. Skär löken i lite större bitar, fräs snabbt så den mjuknar något.

Skär paprikorna och lägg i tillsammans med lök och den stekta kycklingen.  Häll på kokosmjölk, vatten och resten av ingredienserna.

Riv skal från 1/2 lime, pressa i saften. Låt koka ihop, puttra på svag värme i ca 15 min tills det tjocknar.

Servera med ris eller en god sallad.

Dryckestips:

Fördrink: Louis Roederer Brut Premier, Frankrike. Pris: 399kr, beställningsnummer 7602
När man vill lyxa till det är detta en av det bästa standardchampagnerna som finns på Systembolaget!

Vitt vin: 2015 Yalumba Organic Viognier. Pris: 99kr, beställningsnummer 6466
Detta är ett vin som är ganska aromatiskt torrt men med en fruktig stil som funkar bra med heta maträtter.

vintips_orientaliskgryta



Inga kommentarer
Kommentera

Kräftsäsongen är här!

kraftor

Nu går vi in i kräftsäsongen och liksom midsommar är det en av våra festligaste perioder på året.

Öl och snaps är fortfarande förmodligen förstahandsvalet som drycker till kräftorna men faktum är att rosévin är ett alldeles utmärkt val för de som önskar ett alternativ.

Vintips:

Belle Blush har en tydlig restsötma vilken är en fördel när den kombineras med sälta. Vinet har också en något lägre alkohol (10,5%) i jämförelse med andra roséviner vilket kan vara en fördel på en livad kräftskiva.

Gott tillbehör:

Västerbotten, Dill och Kräfta Quesadillas
6 Tortilla bröd
1 påse riven Västerbottenost
1 näve grovt hackad dill.
150gr Kräftkött
1 ask Pepparrotfärskost
Rapsolja
Svartpeppar

- Bred tunt lager med fäskosten på alla bröden, lägg på alla ingredienser på en halvan av brödet och vik över brödet så du får ett halvmåne format bröd.

- Stek eller grilla brödet på båda sidor i medium värme, tänk på att brödet inte bränns men det ska ha en mörk gyllen färg. Dela brödet i lagom trekanter och servera direkt.

Drink innan, under eller efter:

½ liter Belle Blush Rosé
1 ask färska hallon
6 cl limoncello
citron meliss
½ liter is
Mixa allt i en matberedare och servera i drinksglas med ett tjockt sugrör, garnera med citronmeliss och hallon.

Presenteras i samarbete med Calwine AB



Inga kommentarer
Kommentera


Populära sökningar: nike, pulsklocka, sport-bh

Iskall rosé till grillad tonfisk

grilladtonfisk

Bild: matochvinguiden.se

Grillad tonfisk med rostade grönsaker och sardellsmör

4 bitar tonfisk
4 kokta rödbetor
1 paprika
100 gr Haricourt Verts
1 rödlök klyftad
Bladpersilja strimlad
5 st sardeller i olja finhackade
100 gr smör
1 finhackad charlotten lök

- blanda sardeller, lök och rumstempererat smör och forma med hjälp av folie det till en rulle och ställ in i kylen.

- rosta grönsakerna i ca 5 minuter i ugnen, glöm ej krydda och olivolja, när de är klara blanda i persiljan.

- grilla tonfisken ca 1-2 minuter på varje sida, skall vara rosa i mitten.

- servera allt genast, denna rätt är god även ljummen så det funkar till många gäster.

Vintips:

Handcraft – Zinfandel Rosé – 750 ml – 75 kr – Nr 625801

flaska-hi-res-frilagd



Inga kommentarer
Kommentera

Senaste kommentarer

  • Puky: Ja, jäklar vad gott!
  • Emma: Vilka spännande smaker det verkar vara, utan alltför konstiga ingredienser. Någon gång ska jag prova det här...
  • Holli Gaisford: Hi! Is that site on? testaronis page
  • Sharice Taubman: Hi! Is this kind of thing set? testaronis page
  • Giuseppe Gorneault: Hi there! Is this thing active? testaronis page

Prosciuttolindad kyckling

12/09 08:30 1 kommentar

Parmalindad kyckling_9 cm

Gör så här

Sätt ugnen på 225°.

Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.

Vispa ihop grädde, vinäger, fond och pressad vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min.

Koka ris enligt anvisning på paketet.

Gör en sallad på strimlad kruksallad, cocktailtomater och skalade och tunt skivade morötter. Ringla över lite olja och vinäger.

Strö lite färsk basilika över kycklingen när den är klar.

Ingredienser, 4 port

4.5 hg Kycklinglårfile Färsk
1.2 hg Lufttorkad Skinka
2 dl Vispgrädde
2 st klyftor Vitlök Färsk
0.2 st krukor Basilika (Färsk)
2 msk Balsamvinäger
1 msk Kycklingfond Buljong
2 tsk Oregano i Påse/Burk
1 tsk Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
1 msk Mat & Bak Smör

Tillbehör3 dl Jasminris

0.5 st krukor Romansallat

 

 

 

 



1 kommentar
Kommentera

Fräsch och doftande sallad till grillat

IMG_4634

Välj valfritt kött och lägg på grillen.

Servera en fräsch sallad till som du gör med: mindre salladsblad, rivna morötter, riven vitkål, tärnad gurka, persilja, koriander och tärnad avokado.

Dressing: ljus thaisoya, ingefära, limejuce, sesamolja, plommonsås och chilisås.

Vintips: Beaujolais Villages från Georges Duboeuf.



Inga kommentarer
Kommentera

Couscous med salami & mozzarella

couscoussallad med salami_9 cm

 

Ingredienser, 4 portioner

3 dl Couscous
2.5 hg Körsbärstomater
2 hg Zucchini
2.5 hg Champinjoner
70 g Rödlök
2 st klyftor Vitlök Färsk
0.5 st krukor Persilja (Färsk)
50 g Ruccolasallat
1.3 hg Mozzarellaost
80 g Salami Delikatess
1.5 hg Oliver Kalamata
2 msk Olivolja
1 msk Balsamvinäger Vit
1 tsk Salt Fling
2 krm Svartpeppar Malen

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Tillred couscousen enligt anvisning på paketet.

Dela cocktailtomaterna på mitten och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra efter smak och sätt in i ugnen ca 15 min.

Skär zucchinin i halvmånar och skiva champinjonerna i tunna skivor. Skala och grovhacka rödlöken och finhacka vitlöksklyftorna.

Fräs grönsaker och lök i olivolja i en varm stekpanna. Salta och peppra efter smak. Grovhacka persiljan och tillsätt till grönsakerna.

Skär mozzarellaosten i bitar. Blanda couscousen med grönsaksfräset, tomaterna, mozzarellabitar, oliver och sköljd ruccola. Tillsätt olivolja, vit balsamvinäger och salt och peppar efter smak.

Toppa salladen med salamiskivor.



Inga kommentarer
Kommentera


  • Om Recept

    Laga mat med mathem.se